Az október 23-i Szabad Sajtó úti tüntetéssel, illetve a Milla mostanában hozott döntéseivel kapcsolatban sokan fogalmaztak meg kritikát. Csoportunk a részvétel mellett döntött, hogy így adhassunk hangot véleményünknek. Két transzparenssel érkeztünk a keddi demonstrációra, a következő feliratokkal: „EGY KORMÁNYVÁLTÁS KEVÉS, RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIÁT!”, illetve „MI VAGYUNK A 99% - ELÉG AZ OLIGARCHÁKBÓL!”. A helyszínen a fotósok és videósok élénk érdeklődését tapasztaltuk, nagyszámú felvétel készült üzeneteinkről. A szónokok, különösen Bajnai Gordon szájából elhangzó, rezsim- és korszakváltásról, új politikai kultúráról és rendszerről szóló kijelentések hallatán azt gondolhattuk, figyelmeztető kritikának, „emlékeztetőnek” szánt üzeneteink tartalma akár találkozhat is a fölszólalók (egyes) elképzeléseivel.

o23 600.jpg


A szép szavakon túl azonban a tüntetésről hazatérve azt tapasztaltuk, hogy a számtalan felvétel ellenére az eseményről készült sajtóriportokban sehol sem jelentek meg képek a szóban forgó transzparensekről, két kivétellel: a királyi tévé híradójában (9'54''-nél) egy rövid snitt erejéig és a Magyar Nemzet online kiadásában (millás galéria, legalul). Enyhén szólva furcsának, illetve elgondolkodtatónak találjuk, hogy egyetlen ellenzéki sajtóorgánum sem mutatta meg ezeket az üzeneteket, miközben a kormánypártiak közül kettő is. Nem mondhatnánk, hogy az „Elég az oligarchákból!” felirat egy, a kormányoldal számára különösen barátságos üzenet lenne, vagy, hogy a jelenlegi kormány oly sokat tenne a részvételi demokráciáért, mégis a hivatásos sajtó képviselői közül csak kormánypártiak hozták le a képeket. Vélhetően ők is érzékelték a kritikus hangvételt, és egy kormányellenes közegben számukra ez is "hírértékű". Érdekes kérdés, hogy a "másik oldal" számára miért nem...

o23 2 600.jpg

Ha még mindig lett volna bennünk hajlandóság, hogy mindezt puszta véletlennek gondoljuk, megjelent egy videó-összefoglaló az Indexen, amelyben egy rövid ideig (9’37’’-nél) látható egyik transzparensünk – azon része, amelyen az ELÉG szó olvasható, több azonban nem. Nem kell túlságosan gyanakvónak lennünk, hogy azt gondoljuk, az ellenzéki sajtó tendenciózusan mellőzi a tüntetésen megjelenő (rendszer)kritikus üzeneteket, miközben például egy angol nyelven író blogger két fotó erejéig is „megemlékezett” ezekről. Egy másik, egyébként hozzánk közel álló csoport nagyon is releváns, rendszerkritikus transzparenseit hasonló módon mellőzték.

Mindez árnyékot vet a Bajnai oligarcha - elnézést - miniszterelnök úr által felvázolt korszakváltás víziójára, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak a régi reflexek működtek, amiktől remélhetőleg minél előbb sikerül megszabadulni. Mindenesetre kimondottan pikáns, hogy az eredetileg a sajtószabadságért kiálló szerveződés, immár szervezet tüntetésével kapcsolatban kaptunk emlékeztetőt: a magyar sajtó egyáltalán nem független, (párt)politikai szempontok határozzák meg működését és ez már régóta így van.

o23 3 332.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr834870305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása