Egy egész raktárnyi, 2,5 millió kiszivárogtatott dokumentum fedte fel több mint 120 ezer ún. offshore – adóelkerülés céljából az anyaországuktól távol bejegyzett – cég és tröszt titkait, feltárva a politikusok, kormányzati szereplők és a dúsgazdag oligarchák között világszerte létrejött rejtett megállapodásokat.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által megszerzett titkos iratok lemeztelenítik a Virgin- és a Cook-szigeteken, illetve más offshore rejtekhelyeken, adóparadicsomokban álcázott cégek és privát trösztök mögött megbúvó neveket…

Az akták tényekkel és számításokkal szolgálnak – készpénz-átutalásokról, fúziók dátumairól, cégek és egyének közti kapcsolatokról – amik azt szemléltetik, milyen agresszíven terjedt ki az egész földgolyóra az offshore pénzügyi titkolózás, lehetővé téve a vagyonos, jó kapcsolatokkal rendelkező elit számára az adóelkerülést, táplálva a korrupciót és a gazdasági gondokat, gazdag és szegény országokban egyaránt. A feljegyzések több mint 170 országban található, személyek és társaságok nevén jegyzett offshore vagyonokat részleteznek. (…)

secrecyforsale_cpi_header.jpg"Diszkréció eladó" 


A raktárnyi dokumentum az offshore rendszerrel kapcsolatos belső információk legnagyobb adatállományát képezi, amit médiaszervezet valaha összegyűjtött. Az akták teljes mérete gigabájtokban mérve több mint 160-szor nagyobb, mint a WikiLeaks által 2010-ben kiszivárogtatott amerikai külügyminisztériumi dokumentumoké. Az iratok elemzésére az ICIJ együttműködött a brit The Guardian és BBC, a francia Le Monde, a német Süddeutsche Zeitung és Norddeutscher Rundfunk, az amerikai Washington Post és a kanadai CBC riportereivel, valamint 31 másik médiapartnerrel szerte a világon.

46 ország 86 újságírója csúcstechnikájú adatfeldolgozási eljárások és a régimódi „cipőkoptató” oknyomozó módszerek bevetésével rostálta át a csaknem 30 évet felölelő könyvelést, e-maileket és más iratokat. „Sosem láttam ehhez foghatót. Ez a titkos világ végül napvilágra került” – mondta Arthur Cockfield, a kanadai Queen’s University jogi professzora és adószakértője, aki egy interjú során tekintette át a dokumentumok egy részét. Elmondása szerint az iratok az Óz a csodák csodája című klasszikus film azon jelenetére emlékeztették, amelyben „elhúzzák a függönyt és látod a varázslót, amely ezt a titkos gépezetet működteti.”

 

dorothypullingcurtain280.gifAz ICIJ oknyomozó publikáció-sorozata világszerte reakcióra késztette a politikusokat, pénzügyi felügyeleteket és újságírókat – a téma Magyarországon néhány tudósítás után hamar lekerült a napirendről, pedig egy tavalyi tanulmány megállapításai szerint is „Magyarország ott van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki! (…) Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek.” (Pogátsa Zoltán)

Az ICIJ és partnerei által feldolgozott sztori kezdeti (2013. áprilisi) megjelenései óta világszerte közhivatalnokok tettek nyilatkozatokat, kormányok indítottak nyomozásokat, politikusok és újságírók vitáztak a feljegyzések és a riportok horderejéről és a belőlük fakadó következtetésekről. Néhány példa: India vizsgálatot indított a dokumentumokban szereplő állampolgárai ellen, az orosz miniszterelnök-helyettes a leleplezés hatására hazaköltöztette külföldön tartott vagyonát, Svájc elkezdett együttműködni az USA kormányával az ország bankjaiban tartott amerikai vagyonok felderítése ügyében, a brit pénzügyminisztérium megegyezett a korona tengerentúli területeivel az offshore számlák felderítéséről, a brit, amerikai és ausztrál adóhatóságok nyomozást indítottak a kiszivárogtatott iratok alapján, az Európai Bizottság kiadott egy nyilatkozatot, amelyben az adóelkerüléssel szembeni erőfeszítéseket sürgetett nemzeti, uniós és nemzetközi szinten egyaránt, Luxemburg megegyezett az amerikai hatóságokkal a banki titkok feloldásáról, az osztrák Raiffeisen bank vezérigazgatója lemondott, miután a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene a dokumentumokban foglaltak miatt stb.

 

A rendszer természetét föltáró korábbi leleplezésekhez, a Libor-botrányhoz, azaz a tavaly kipattant globális kamatmanipulációs ügyhöz, illetve a legnagyobb bankokat érintő pénzmosási botrányokhoz hasonlóan valószínűleg ebben az esetben is hosszas nyomozásra és – egyelőre – kevés letartóztatásra számíthatunk, de a leleplezések minden bizonnyal nagyban segítik azt az átalakulást a pénzügyi szektorban, amiről Andrew Haldane, az angol központi bank tisztségviselője beszélt, amikor kijelentette, hogy az Occupy mozgalomnak igaza van.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr945350643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A banktitok rendszerét nyugodtan fel lehetne számolni. Az egész semmi másra nem jó, mint adóelkerülésre ill. mások átverésére az üzleti életben. Ha felszámolnák, az ráadásul automatikusan kinyírná a spekulatív üzletek 99%-át azon keresztül, hogy automatikusan felelős pénzgazdálkodásra kényszerítene minden gazdasági szereplőt.
.
A banktitok azért kell, hogy bűnözők ne férhessenek az emberek megtakarításaihoz, jelen esetben ezt a szerepet a magyar állam végzi.
(3000 milliárdot már lenyúltak)
nem mintha le akarnám szólni, de egy ilyen horderejű hír miért "csak" egy blogban jelenik meg? index? origo? hvg? narancs? átlátszó? vagy persze, naiv vagyok :-)
"Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!"

Szerintem maga az offshore technika senkit nem lep meg, a pénzkiáramlás mértéke azonban megdöbbentő.
Sajnálatos, hogy a cikk nem tér ki arra, hogy ennek a kiáramlásnak milyen "összetétele" van, milyen cégek, jogi személyek, személyek milyen arányban folytatták ezt a tevékenységet.
Régóta ismert pl. hogy a multik hogyan viszik ki a nyereségeiket, de az a gyanúm, hogy a Top listás vállalkozók "oligarchák" is vastagon érintettek.
A spontán privatizációt is át lehetne ilyen szempontok szerint vizsgálni.
(messze piaci érték alatti felvásárlás, ezt követően felszámolás, majd a piac értékesítése multiknak stb.)
Mindenesetre a kormányunk reakcióját várom erre a témára.
@Démonmac1: Csak azoknak férnek hozzá akik hagyják. Normálisabb országokban a választott kormányok tiszteletben tartják a magántulajdont. Persze próbálnák meg nem tiszteletben tartani...
@no_successful2: "Mindenesetre a kormányunk reakcióját várom erre a témára."

Reakció? Zelmúl8év. Kb. erre számíthatsz ettől a kormánytól...
@[megmondoember]:

"A banktitok rendszerét nyugodtan fel lehetne számolni. Az egész semmi másra nem jó, mint adóelkerülésre ill. mások átverésére az üzleti életben. Ha felszámolnák, az ráadásul automatikusan kinyírná a spekulatív üzletek 99%-át azon keresztül, hogy automatikusan felelős pénzgazdálkodásra kényszerítene minden gazdasági szereplőt. "

Kétélű fegyver, a betétek arányának drasztikus csökkenését okozhatná, ismét divatba jönne a zokniban rejtegetett pénz, az arany felvásárlás, stb.
Ha egy vállalkozó nem fizet ki valakit, mert pl. az offshore számlára mentette ki a vagyonát, na ez esetben azonban teljes "nyomkövetést" kéne alkalmazni, végigkövetve a pénz útját. A készpénz mozgást pedig korlátozni kéne.
@kovi1970:

Valójában itt az elmúlt 30 évet kéne vizsgálni.
@kovi1970:
Azért egy s más történt.
Pl. rezsicsökkentés, az energia szolgáltató cégek luxusprofitja kárára.
Ez azonban, ismerve most már a brutális méreteket, arányokat, kicsit olyan felszínkapirgálásnak tűnik.
@windex: Most a lényegre hívtad fel a figyelmet. És Magyarországon ennek semmi következménye nem lesz, ha csak az EU nem lép valamit.
Pedig ezért tart itt az ország.
@no_successful2: Amennyit én tudok, kb. az összeg számszerűleg 25%-a ment ki a rendszerváltás előtt.(242-nek a 25%-a), a többi a rendszerváltás óta, a mai napig, mert ez manapság is tart. Sőt!
Ki az a Kaya Ibrahim?
Az a legszebb, hogy ha valaki eddig ilyen kapcsolatokra hívta fel a figyelmet, az hagymázas összeesküvéselmélet-hívő volt.
hetek.hu/hatter/201207/magyarorszag_elrablasa

"Tekintve, hogy a kommunizmus alatt nem léteztek jelentős magánvagyonok, ezért megkockáztatható az állítás, hogy a 242 milliárd dollárnyi offshore pénz nagy része a privatizáció során került magánkézbe."

A privatizációkor pedig no vajon kik álltak a privatizálandó cégek élén?
Igen, a mocskos hazaárulók. Sajnos olyan volt a rendszerváltás amilyen, nem díszítették ki ezekkel a ganékkal a lámpaoszlopokat. Most pedig ott ülnek az igazgatótanácsban, vagy a leszármazottaik és csúcsmenedzsereknek mondják magukat. Pedig csak ugyanazok a kommunista patkányok mind, látható ez az ország állapotán, "elitünk" ennyit tud, erre képes. A féltudású elit, miután eladta az országot, miután megszedte magát, dilettáns hozzáállásával tönkre tette még a maradékot is. Épp most adják el a földet is "befektetőknek". Mert nem azt kell figyelni mit mondanak, hanem hogy mit tesznek.
Magát az offshore rendszert kellene felszámolni.

Illletve első körben újra kellene, gondolni, hogy a globálkapitalizmus korában mennyire időszerű a nemezetllamok szintjén szabályozott adózás.

Hogy egy cég oda viszi a profitját, ahol kevesebbet vesz el belőle az álam az "érthető", csak épp ez a gyakorlat nagyon nem kedvező a nemzetállamok illetve az államokat végső soron alkotó EMBEREK számára.

Ezért kéne sürgősen újragondolni a rendszer egészét.

Fontos új szabályok:
- offshore cégek megszüntetése ( törvényileg megtiltani az offshore számlákra utalást, továbbá bárminemű üzleti kapcsolatot offshore számlával rendelkező cégekkel)

- egységesíteni az adózást a fejlett világban
@no_successful2: ...
V. Demokráciát 2,5 millió titkos offshore dokumentum szivárgott ki
Feltárják politikusok, kormányzati szereplők és
a dúsgazdag oligarchák között világszerte létrejött rejtett megállapodásokat.""

...avagy...politikusok..., kormányzati szereplők..., dúsgazdag oligarchák.....

...AVAGY....KIKNEK IS KELL EZ A FAJTA DEMOKRÁCIA ? KAPITALIZMUS ???? SŐŐŐT...TÖBB...PÁRT...RENDSZER ???!!!
"Vágó: Magyarország az oligarchák rabja
Túszhelyzet? 2013. 06. 06
Facebook Twitter A+ A- nyomtatás
Az országot egy pénzügyi oligarcha-csoportosulás ejtette rabul, és ez már a hétköznapok szintjén is észlelhető, ezért az LMP-nek az a missziója, hogy visszaszerezze az országot ettől a csoporttól az embereknek - jelentette ki Vágó Gábor független képviselő, az LMP csütörtöki szolnoki sajtótájékoztatóján.
Az LMP országgyűlési képviselői csoportjának tagja mindezt azzal magyarázta, hogy a parlamentben olyan törvények születnek, amelyek nem az állampolgári érdeket, hanem egy szűk gazdasági csoportét szolgálják. A korrupció pedig nem úgy működik, mint a szocialisták kormányzása alatt, hogy a pénzekből bizonyos százalékokat a visszaosztanak, hanem magukat a törvényeket szabják rá ezen gazdasági csoport érdekeire - fogalmazott a politikus."'

...nu, EZEK A KÉPVISELŐK NEM A MAGYAR NÉP ÉRDEKEIT KÉPVISELIK.
FEL KELL OSZLATNI A PARLAMENTET.
,,A német bárók és a magyar oligarchák harca
Olvasson többet a témában! Jurenkó Ferenc, földbérleti pályázatok, oligarcha, Nyerges Zsolt, Simicska Lajos, Németország, belföld, vélemény.
2013. május 22. 16:48

Kidobták a német grófokat, helyüket pedig Simicska, Nyerges és társaik személyében a magyar oligarchák foglalták el.

„De valójában mi is a bajuk a németeknek? Tényleg a demokratikus értékek miatt aggódnak? Fenét! Annyi történt csupán, hogy 2010-ben a vezetőváltáskor a »Magyarország« nevű kaszinóban lecserélték a vörös inges korrupt, a vendégekkel is összejátszó krupiékat. Majd szépen hozzáláttak kihajigálni a német, osztrák és különböző nemzetiségű vendégek egy részét, akik eddig bármire fogadtak, valahogy mindig bejött, ezért szerettek itt játszani, és most ezért nem nagyon akaródzik odébbállni. Bizonyos asztalokhoz még leülni sem lett volna szabad hagyni őket, ez történelmi bűn volt. (...)

De érdemes azt is megnézni, hogy mi történt a kaszinóban a vezetőváltás után. Kidobták a német grófokat, helyüket pedig Simicska, Nyerges és társaik személyében a magyar oligarchák foglalták el. Az eleinte bizakodó kisnemesek alig-alig ülhettek le a »földbérlet« és egyéb nagyobb tétű asztalokhoz, az itt található székek ugyanis a zöldbáróknak voltak fenntartva. A közönséges magyar kisiparosokat az alacsony tétű »Trafik« feliratú asztaltól szorították ki, és a teremszolgák továbbra sem kapnak jattot. A közönséges zsellérek pedig csak csóválják a fejüket, magukban morogják: nem erről volt szó.”

Jobbegyenes Jurenkó Ferenc: A német bárók és a magyar oligarchák harca

.......

POSVÁNNYÁ VÁLTOZTATTÁK MAGYARORSZÁG TÁRSADALMI STRUK,TÚRHÁJÁT.....
Ennyi a hírértéke egy a magyar gazdaság és társadalom fejlődését - illetve "nem fejlődését" - alapjaiban meghatározó problémának??

Eldobom az agyam, OV születésnapjára egy napos kampány-paródiát csinált az Index, ezt meg egy nyúlfarknyi kis írással sem "tiszteli meg".

Miért? MIÉRT, MIÉRT, MIÉRT?

(Először amúgy azt hittem, fake hír. :D)
@windex: nem naiv vagy, hanem tájékozatlan.
Indexen is, origon is megjelent...
@kpityu2: A fidesz vezetői cégeiket egy ilyen nevű ismeretlennek adták el, a helyett, hogy befizették volna aza dót.
Simicska cége milliárdot tüntetett el azzal, hogy a magát Kaya Ibrahimnak mondó (de valójában nem ő volt) embernek eladta cégeit.
Érdekesség, hogy a fidesz vezetése mindannyian ennek az embernek és a társának, Joszip Totnak adták el köztartozásos cégeiket.
@windex: Az ügy kipattanásakor megjelent (a bejegyzésben is linkelve van az Átlátszó cikke, amely itthon az első volt), csak mondjuk úgy, a magyar média nem vitte túlzásba a dolog hangsúlyozását...
Adóparadicsomok addig lesznek, amíg vannak adósivatagok: agyonadóztatott gazdaság, vállakozások, pénzéhes, korrupt bürokratikus, improduktív államaparátus ill. az abból élösköodök ill. a munkakerülök öriási siserehada, stb. Kinek van kedve ezt eltartani? Persze, hogy senkinek. Ilyen helyekröl menekül a töke. Ha lenne egy egységes, megfizethetö, mondjuk 10%-os adó, nem lenne semmilyen offshore.
Nem baj, megjött a FIZETETT ROMÁNIAI NEMZETI ÖSSZEFOSÁS MENET IS...(késő öreg részegesek, már nincs több lapát..:D)...látszik, hogy mégis politikai "hakni " ez az árvíz...a Nemzeti Gazembernek....
.(még jön,a Nemzeti papagájkodás, hogy Gyurcsány és Bajnai a hibás az árvízért:))))) hehehhe
Az adathalmaz 20-30 évvel korábbi információkkal van tele, napjainkig tartó műveletek leírása elég szegényes. Magyar vonatkozás alig van benne : ezek a gigaszámok a magyar pénzügyi rendszeren átfolyatott angolszász, orosz, délszláv eredetű pénzekből jönnek ki, amikor kis hazánk off-shore helyszín volt. Mivel már 1988-ban volt egy off-shore cégem (Man szigeten)kissé belelátok a történésekbe : ha egy off-shore cégben tartod a vagyonodat, minden évben elveszted értékének 5-10%-át : bankköltség, negatív kamat, árfolyamveszteség, utazási, üzemeltetési, ügyvédi költség stb. Az okosabbja rögtön itthon fekteti be. Ha bementek a legmenőbb osztrák brókercéghez, hogy mit ajánl a nettó 0.5% osztrák banki kamat helyett : magyar állampapírt.
Az offshore ügyekkel kapcsolatban eleve hiba, hogy a közbeszédben valamiféle lopásnak minősül offshore számlával rendelkezni. Valójában ez koránt sincs így.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert az. Egyik ország állampolgáraitól lopod el a részben saját és részben az offshore ország részére. Ennek elkerülésére egyébként remek módszer, ha testreszabott szektoriális különadókat vetsz ki valami olyan alapra, amit nem lehet kitrükközni.
@gmower:

Nem éppen. Eleve az offshore számla még nem offshore cég. S az offshore cég sem feltétlenül lopás.
@na4: "Ha lenne egy egységes, megfizethetö, mondjuk 10%-os adó, nem lenne semmilyen offshore. "

Szerintem lenne: kis csendesóceáni sziget, párezer lakossal ekkor felkínálhat rendkívül kedvező 5%-os adót. Ettől adóparadicsom.
engem csak a magyar névsor érdekelne,de nagyon.utánna tárgyalás nélkül,azonnali vagyonelkobzás,30 év közmunka..
@regress: A magyar vonatkozások gyakran elhalnak. Egy kis gyor lista:
-Pár éve svájci banktitok került ki DVD-n. Németország megvette (1 millió euróért) és busásan megtérült (a tulajok inkább bevallották és fizettek.). Magyar vonatkozás is volt, de mi nem eröltettük.
- A grippen-ügyben is mindenkit érdekelt a megvesztegetés, kivéve minket. Pedig mi fizettük...
-a volt keleti blokk országai közül valószínüleg mi védjük legjobban a volt kommunista ügynökök jogait. (NDK-ban volt a legkeményebb: a Stasi. Ott minden adatát átmentették és nyivánosságra hozták. Azonnal.)
-az olajszőkítést kb 70 évre titkosították.
Megnézném a listát, de nem akadtam rá a linkjére az icij.orgon sem, sem másutt.
Vagy csak fehér betűkkel írták fehér alapon? Ha már a hírt nyilvánosságra hozták, tényszerűen járna mellé a részletes lista is.
Szerintem se mentse senki a vagyonát, kínálja fel mindenki azonnal a kormánynak adósságcsökkentési célra.
Vagy mégsem? Akkor mégis inkább helyezzék biztonságba ott ahol vigyáznak rá.
Nem féltem én a vagyonosokat, hogy túl sok minden változni fog. Hiszen Ötvös bohóctól jól tudjuk: VAN MÁÁÁÁSIK!
@na4: Ezt leírhatod mindenhova ezerszer, akkor sem lesz igaz. Itt a felső réteg simán adott maguknak egy egérutat, és hülyék lennének nem élni vele. Az, hogy túl sokat lopnak a politikusok, megint egy más tészta.
@prukker: fenntartottam a lehetőségét, hogy elkerülte a figyelmemet. köszönöm, hogy imételten rámutattál erre a hétköznapi jelenségre :-) végül nem lógunk egész nap a gép előtt, ugye? remélem, te is foglalkozol mással, és valószínűnek tartom, hogy egyéb témában nekem lehet több ismeretem, mégsem pattogok ilyen arrogánsan, szükségtelen volt :-)
@VDM '12: ugyeugye? hát épp ezt reklamáltam - és amit nemigen közölnek, csak hézagosan, eldugva, az kimaradhat. pedig ez a hír azért többet érdemelt volna sok feleslegesen feltupírozott álhírnél. persze érthető, a hatalmi elit jelentős átfedésben és összefonódásban van a pénzüket hova tenni nem tudó harácsoló dagobertekkel, ugyanakkor ők döntenek, hogy milyen hírt tudhatunk meg. nem meglepő, hogy ezt túlságosan nem propagálták, ezen a vonalon pártsemlegesség van, mret mindenki lelepleződhet :-) fajra, nemre, szexuális identitásra, pártbeli hovatartozásra, vallásra, korra, bőrszínre és szívjóságra való tekintet nélkül
Kár ezen az offshore-on ennyit rugózni. A magyar feketegazdaságban nagyságrendekkel több pénz tünik el, mint a magyar vonatkozású offshore-okban. Miért? Mert nálunk 10 emberböl 2 tart el 8-at, és ennek a 2-nek ebböl már nagyon elege van, és ott menekül ezelöl, ahol tud.
süti beállítások módosítása