Februárban (főleg) az Emberek Tanácsa módszertan átadásával segítettük az első Hallgatói Fórum létrejöttét, most pedig, mivel a HaHa ma, dec.10-én ismét hasonló eseményt szervez, egy rövid szöveget kértek tőlünk arról, hogy mi is a részvételi demokrácia. Mivel mind ezidáig a saját felületeinken is adósok maradtunk egy ilyen meghatározással, ráadásul mivel éppen ma egy éve indult el ez a blog, álljon itt a hahásoknak átadott szöveg.


image 500.jpgHallgatói Fórum az ELTE jogi karán, teremfoglalással 2012. febr. 15.

RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA:


Tömören és egyszerűen olyan demokratikus társadalmi modell, amelyben a nép nagyrészt közvetlenül gyakorolja a hatalmat és a közügyeknek inkább csak egy részét bízza választott képviselők gondjaira.

Politikai értelemben a részvétel a döntések közös meghozatalát, a közügyek közös kezelését jelenti. Meglehet pontosabb, ha nem a képviseleti demokráciával ellentétes, vagy attól különálló alrendszerként, hanem annak kiegészítéseként értelmezzük, bár az európai diskurzusban egyes irányzatok megkülönböztetik a kettőt: a részvételi demokrácia az egyén és a közösség motiváltságát és tenni akarását helyezi előtérbe. Technikai szempontból, a digitális technológiának és az internetnek köszönhetően a részvételi demokrácia megvalósítása ma reálisabb, mint valaha.

A köv. alkategóriákat szokás megkülönböztetni:  társadalmi részvétel, a nyilvánosság v. köz részvétele, az érintettek részvétele, közösségi részvétel, civil részvétel, állampolgári részvétel stb.

Az egyik legfontosabb, a közvetlen demokrácia eszközeinek minél szélesebb alkalmazása mellett szóló érv a nevelésre vonatkozik. A demokráciát „megtanulni” pusztán a négyévente tartott parlamenti és önkormányzati képviselő-választások által, naiv és teljesíthetetlen elvárás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az életünket alakító politika fontosabb annál, minthogy túlnyomórészt professzionális politikusokra bízzuk – a politika valamennyiünk ügye, mindig és mindenhol. A politikailag is érett és értő, felelős (állam)polgárrá váláshoz mindannyiunknak folyamatos edzésre, gyakorlásra van szüksége. Ehhez biztosítanak gyakorlóteret a közvetlen demokrácia eszközei, intézményei és folyamatai.

A jelen keretek között a részvétel értelmezhető olyan aktusként, vagy folyamatként, melynek során az információáramlásból vagy a társadalom működéséből valamilyen formában kirekesztett emberek beavatkoznak a társadalmi, politikai és kulturális életbe, és erőteljesen beleszólnak az őket érintő döntések meghozatalába, hogy ezen keresztül javítsák a meglévő intézmények működési mechanizmusait.

Ahogy a Hallgatói Fórum résztvevői is teszik…

cats2.jpgHallgatói Fórum az ELTE TÁTK-n, 2012. dec. 10.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr184957045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása