A United for Global Change elnevezésű nemzetközi kezdeményezés a spanyol Indignados (Felháborodottak)-mozgalom nyomdokain járva hirdetett globális akciónapot október 15-re, öt hónappal az utánra, hogy Spanyolország-szerte százezrek vonultak utcára kifejezve afölötti elégedetlenségüket, ahogy az összefonódó politikai és gazdasági elit a pénzügyi világválság okait és következményeit kezeli. Valódi, részvételi demokráciát, társadalmi és környezeti igazságosságot követeltek, illetve kidolgoztak és alkalmazni kezdtek egy részvételen alapuló, közvetlen demokratikus, konszenzus-orientált közösségi egyeztető és döntéshozó módszertant. A mozgalom hamar követőkre talált Európa-szerte (hazánkban is). Nyártól kezdve Izraelben és Chilében mentek óriási tömegek az utcákra, hasonló követelésekkel, majd szeptemberben "Foglaljuk el a Wall Street-et!" jelszóval az USA-ban is demonstrációk kezdődtek. Az október 15-i nemzetközi demonstráció-sorozatot többek közt "Világforradalom a valódi demokráciáért, most!" néven hirdették meg.

Ezen előzményektől inspirálva, illetve a kezdeményezéshez csatlakozva jött létre csoportunk Budapesten, az itteni esemény megszervezésére. Nem hagyományos értelemben vett tüntetést, inkább a találkozásra és a párbeszédre fókuszáló demonstrációt szerveztünk, amelynek középpontjába a spanyol "Emberek Tanácsa" módszertan magyar viszonyokra adaptált változatát állítottuk. A pénzközpontú kapitalizmus és a képviseleti demokrácia válságára, illetve a kibontakozó ökológiai krízis kihívásaira adandó válaszok, alternatívák megvitatását, illetve fölvázolását célzó tanácskozás öt alaptéma köré szerveződött. Célunk olyan helyzet megteremtése volt, melyben a konszenzusra törekvés és a részvételi demokrácia megtapasztalható, ha csak szimbolikusan is, de rövid időre "megvalósuló utópiaként" átélhető. A helyszínen, vagyis az Erzsébet téren résztvevő több száz embertől kapott reakciók azt mutatták, erre nagy a fogadókészség. A közös fölkészülés után, az esti fáklyás felvonulás idejére a tömeg durván 1500 fősre nőtt. Miután a Szabadság térre vonultunk, az összegyűltek meghallgathatták az Emberek Tanácsa eredményének, tehát a konszenzust nyert megállapításoknak az összesítését, aktivistáink szónoklatait és az akcióhoz csatlakozó zenei fellépők előadásait.

 

 

Az MTV Híradó tudósítása a globális és a budapesti eseményekről

További videók: http://vilagforradalom.wordpress.com/aktualis/o15-videok-budapest/

Örömünkre Pécsett is csatlakoztak az akciónaphoz: http://www.pecsistop.hu/regio/igy-tombolt-a-vilagforradalom-pecsett-fotok/948558/

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr613454189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása