Miközben a régi, kétpólusú politika által megvezetett emberek szemlátomást el sem tudják képzelni, hogy vannak, sőt egyre többen vannak, akiket már egyik oldal sem képes megvezetni, valójában ez utóbbiak most történelmet írhatnak. Szombaton a nemzeti összefogást meghirdető devizahitel-károsult, és az alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó civilek is utcára vonulnak.

Szomorú, hogy sokan még mindig olyan mértékben képtelenek elszakadni a Fidesz-MSZP, nemzeti-kommunista/liberális, hazafi-hazaáruló és a hasonló kettősségek által uralt gondolkozásmódtól, hogy  afféle mondatokra és cselekedetekre ragadtatják magukat, mint a tegnapi Fidesz-székházfoglalás többnyire idős ellen-tüntetői, a magát "Békemenetnek" nevező kezdeményezés támogatói.



A régi és az új típusú politizálás tegnapi egymásnak feszülése kristálytisztán megmutatta: sokan még elgondolni is képtelenek a pártok és a hozzájuk kötődő média által mesterségesen szított és fenntartott megosztottság fogalmain túl elhelyezkedő szerveződések, fejlemények létezését, nemhogy értelmezni azt. Az ellentüntetők bekiabálásai alapján az önszerveződésen kívül számukra szinte bármi elképzelhető az egyébként több civil szerveződés aktivistái alkotta pártszékház-foglaló csoportosulás háttere gyanánt: "szemkilövetők", "MSZP-s hazaárulók", "(Gyurcsány és/vagy Bajnai és/vagy Soros) apátok", "Moszkva", "Jeruzsálem", stb. A kormánypárt képviselőinek megnyilatkozásai természetesen ez utóbbi meggyőződéseket igyekeznek erősíteni, hiszen egy (kisebb) világ dőlne romba, ha "kiderülne", hogy a diákmozgalmak mögött a diákok állnak, vagy a Fekete Györgyöt és a művészeti akadémiát sorozatban  bosszantó művészeket; hallgatókat és tanárokat sem kellett "küldeni".

Mi, a VDM! aktivistái történetesen személyes ismeretségek révén is tudjuk, hogy a pártszékház-foglalók legalábbis jelentős része egyáltalán nem örülne az "elmúltnyócév" visszatérésének - akárcsak az ellentüntetők -, és általában is elmondható róluk, hogy nem a hagyományos kétpólusú rendszerben gondolkoznak. Persze mondhatnánk akármit, mi is megkapnánk a magunk címkéit...


kétség.jpg


Szerencsére egyre többen és többen ismerik fel, hogy a pártoskodás, az ideológiai és világnézeti alapú ellentétek kiéleződése mind csupán az "oszd meg és uralkodj" elv termékei, amik kizárólag az összefonódó politikai és gazdasági elit (oligarchák, az 1%) érdekeit szolgálják. Szemmel látható módon Kásler Árpád, a devizahitelesek formálódó összefogásának vezetője és a körülötte kibontakozó mozgalom is fölismerte ezt. Kimondottan üdítő azt látni, hogy egy jellegét tekintve szemlátomást nemzeti érzelmű, "jobboldali hangvételű" kezdeményezés a szekértábor-mentalitást áthidaló józan gesztusokat tesz, mint például a tüntető diákokhoz intézett felhívásában, vagy a 4. alaptörvény-módosítást bíráló megnyilatkozásokkal. "Nincs jobb oldal, vagy bal oldal, egység van!" Mindez persze nem meglepő, miután Kásler a köztévében is kijelentette, hogy a nagypolitika oldalaktól függetlenül "lefeküdt a pénzhatalomnak". Nem meglepő, azonban rendkívül biztató a jövőre nézve, mert arra utal, hogy a régi, kétpólusú rendszer bukása közelebb lehet, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt gondoltuk volna.


Tegnap újabb, egyértelmű jeleit láthattuk annak, hogy a múlt beidegződésein alapuló szekértábor-logika hívei immár értelmezni is képtelenek az elsősorban a fiatalok aktivizmusa által megnyilvánuló jelenségeket, és így jobb híján "démonokat" kergetnek. Holnap, március 9-én pedig két fontos demonstrációra fog sor kerülni Budapest belvárosában: 11 órától a József Nádor téren, a nemzeti összefogást sürgető devizahitel-károsultak, majd 15 órától az Alkotmány utcában, az Alaptörvény 4. módosítása ellen tiltakozók tüntetésére. Mindkettővel kapcsolatban történelmi pillanatokat emlegetnek. Csoportunk tagjai mindkét megmozduláson részt vesznek és olvasóinkat, szimpatizánsainkat is erre buzdítjuk. Ami pedig Londonban tartózkodó társainkat illeti, a délutáni demonstráció időpontjára szimpátiatüntetést szerveznek a magyar nagykövetséghez.


540.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr135122429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása