Egy korábbi bejegyzésben már röviden összegeztük a részvételi demokrácia fogalmát, most azonban egy riportfilmet ajánlanánk a témában, amelyet a Kulturális Kreatívok Net TV stábja készített.
A filmben magyar, szlovák és német kezdeményezések kapcsán szólalnak meg az érintettek és szakértők. Hazai példa gyanánt elsősorban Abáról esik szó, bővebb információ itt található: Az abai modell: a helyi demokrácia fejlesztése, a társadalmi szerződés létrehozása.


Aba550.jpg

Az Abai Társadalmi Szerződés esküjének szövege


"Azokon a településeken, azokban a közösségekben, ahol a tudatosság foka eljutott odáig, hogy rájöttek az emberek, ha a saját kezükbe veszik a saját sorsuknak az irányítását, akkor megoldhatják azokat a problémákat, melyekkel ma a világ és Európa küzd, ezekben a közösségekben az emberek elkezdték a részvételi demokráciának a megvalósítását. 
A részvételi demokrácia ugyanis nem egyéb, mint az, hogy mostantól kezdve elhatározom magamban, hogy részt veszek a saját közösségem, a saját sorsomnak az irányításában, részt veszek azokban a döntésekben, amelyek a közösségemet érintik, és nem adom ezt át se egy évre, (...) se négy évre másoknak, akik aztán visszaélve ezzel a felhatalmazással soha nem a közösségnek az érdekében, hanem valamilyen más, magasabb érdek szerint szavaznak, hoznak döntéseket."

Takáts Péter, Kulturális Kreatívok

"Ha a nyilvános kommunikációs fórumokat nézzük, úgy tűnhet, hogy a magyar társadalomban kevés változás indult el. Ez egyáltalán nem így van!
Mehetünk bármelyik településre, vagy bármelyik társadalmi közösségbe, mindenhol azt kezdjük tapasztalni, hogy kinyíltak a szemek, hogy nyílnak a lelkek, hogy a tudatok próbálnak tájékozódni, hogy valami mindenkiben elindul és rengeteg helyi kezdeményezés van.
És mindegy, hogy ez helyi önellátás, hogy ez ökoház építése, hogy ez szeretet-alapú vállalkozás alapítása, hogy részvételi demokrácia-fejlesztés. Rengeteg minden történik. Ez mintegy már előlegezi azt, hogy rövidtávon ezek a szigetszerű kezdeményezések megtalálják egymást, és egymást erősíthetik."

Varga Csaba, egyetemi docens

"Ha visszagondolunk a falra a két Németország között, na hát az igazán hirtelen történt, és nem lehetett azt mondani, hogy ó ez azért történt, mert...
Megtörtént és én azt hiszem, a következő lépés is nagyon megdöbbentő lesz."

Michael von der Lohe, "Omnibusz a Közvetlen Demokráciáért"-projekt


A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr445099063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása