Az új generációs mozgalmak által is előre vetített holisztikus paradigmaváltás bizonyos elemeiben a jelenlegi (társadalmi, politikai, ökológiai, stb.) tudományosság által egyáltalán leírható térségek határvidékéig, vagy annál is tovább terjed. Ez leginkább a környezet-tudatosságon túl megjelenő ön-tudatosság, egyfajta posztmodern ökospirituális lelkiség motívumainak megjelenésében és figyelembe vételében nyilvánul meg.

ows med 250.jpgDuane Elgin és Coleen LeDrew Globális tudati változás: Egy születőben lévő paradigma indikátorai című 1997-es munkájukban növekvő tapasztalati spiritualitásról beszélnek, és két alapvető tényezőre hívják fel a figyelmet: „az emberek egyre növekvő kapacitása az önértékelés és a világ megfigyelése tekintetében, valamint javuló képességünk a tekintetben, hogy a saját fejlődésünk irányítói legyünk; másrészt változás figyelhető meg az élő rendszerek értelmezésében, miszerint a kozmosz egységes, és az emberek, az állatok és minden más élőlény egyetlen élethálózatot alkot.” (Jász Krisztina, 2011) Ez utóbbi megfigyelést megerősítik az utóbbi években népszerűvé váló „transzcendens kvantumfizikai” és a globális közösségi tudattal kapcsolatos elméletek, illetve az ide vonatkozó kutatásokból eredő következtetések, valamint a Gaia-elmélet strukturális helytállóságát bizonyító eredmények.


Az új generációs mozgalmak (Anonymous, Indignados, Occupy, stb.) mindegyikénél megnyilvánul valamilyen formában egyfajta, leginkább a New Age mozgalmakhoz, illetve leszármazottaikhoz köthető holisztikus spirituális felfogás, vagy megközelítés. A mozgalmak decentralizált, hálózati jellegéből adódóan nem beszélhetünk általános spirituális elkötelezettségről, de szinte mindenhol megnyilvánult a résztvevők jelentős részének ez irányú érdeklődése. A XX. század második felének szerteágazó spirituális szubkultúráját, amely főleg a keleti és nyugati vallási filozófiák egyesítésén, ezoterikus tanokon, alternatív gyógyászaton és egyes tudományos elméleteken (pl. kvantumfizikai teóriákon és a Gaia-elméleten) alapul, összefoglaló néven New Age (Új kor) mozgalomként emlegetik. Ennek, illetve az ősi civilizációk (pl. a maják) által előre jelzett 2012-es nagy asztrológiai korszakváltáshoz kapcsolódó újabb változatának bizonyos elemei fedezhetők föl az új generációs tiltakozómozgalmak kapcsán, valószínűleg jelentős részben az utóbbi évek vonatkozó témájú internetes dokumentumfilmjeinek köszönhetően. A leginkább szembetűnő motívum a meditáció, a jóga és hasonló módszerek gyakori előfordulása a tüntetések, térfoglalások során, vagy azokhoz kapcsolódóan, de például a „szív bölcsességére” való hivatkozások, vagy az egyetemes szeretet és a planetáris, ill. univerzális egységtudat elvének megnyilvánulásai is többször előtérbe kerültek. Utóbbi elgondolás lényege, hogy az Univerzum öntudattal rendelkező, élő entitás és mint ilyen, minden tudatosság és élet forrása, amely a sokféleség és megosztottság illúzióján keresztül törekszik önmaga megismerésére. Ezen gondolat beágyazottságát mutatja, hogy az Occupy mozgalom egyik globális akciónapja a következő nevet viselte: „’11.11.11. – Egyek vagyunk”, de hasonlóképpen szemléletes az Occupy Love című dokumentumfilm plakátján szereplő fotó is egy Guy Fawkes maszkos tüntetőről, transzparensén a következő üzenettel: „Mindig tudd, hogy szeretnek! – az Univerzum”.


LoveRevolution480.jpgAngol (írásképi) szójáték a forradalom, fejlődés és szeretet szavakkal 


Charles Eisenstein író, aktivista az említett dokumentumfilm egyik előzeteseként szolgáló kisfilmben a következőképpen fogalmaz: „Ez a mozgalom nem arról szól, hogy az alsó 99% legyőzi a leggazdagabb 1%-ot. (…) Úgy gondolom, a szeretet a másik lényhez fűződő kapcsolatunk megélése. A közgazdász perspektívájából nézve ’amiből neked több, abból nekem kevesebb jut’. De aki szeret, az tudja, hogy a ’több neked, az nekem is több’. Ha szeretsz valakit, az ő boldogsága a tiéd is, az ő fájdalma a te fájdalmad is. Önmagad érzékelését kiterjeszted a többi élőlényre is. Ez a szeretet: az éned kiterjesztése, hogy befogadd a másikat. És ez egy teljesen más jellegű forradalom. Ebben a forradalomban nincs kivel harcolni, nincsen gonosz, nincs másik.” Deepak Chopra író, fizikus és spirituális guru publikációkban és személyes megjelenéseivel is támogatta az Occupy mozgalmat. A New York-i térfoglalás helyszínén rövid meditációt is vezetett, majd így fogalmazott: „Az egyszerű harag, indulat csak tovább működteti azt, ami már eleve zajlik odakint. Kapzsiság és félelem alkotta, nekünk pedig túl kell lépnünk mindezen. Oda, ahonnan az együttérzés, a kiegyensúlyozott nyugalom és egy-kedvűség, valamint a kreativitás ered. Kérdezzétek meg magatoktól: hogyan lehetek a változás, amit a világban látni szeretnék?”

Kulcsfogalmainkat összegző sorozatunk további részei itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr355319664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása