Örömünkre az utóbbi időben a magyar közéletben is egyre többször kerül szóba a valódi beleszólás gondolata és a részvételi demokrácia fogalma, de nem ártana tisztába tenni, miről is beszélünk, és mindezt hogyan lehet a gyakorlatban is érvényre juttatni. Csütörtöki rendezvényünkön is erről lesz szó.

 „A részvétel elve szerint minden (valóban) demokratikus berendezkedés alapja az állampolgár lehetősége arra, hogy a társadalmi és politikai élet tényleges szereplőjeként lépjen fel. (…)

A részvételi demokrácia tömören és egyszerűen olyan demokratikus társadalmi modell, amelyben a nép nagyrészt közvetlenül gyakorolja a hatalmat, és a közügyeknek inkább csak egy részét bízza választott képviselők gondjaira. Politikai értelemben a részvétel a döntések közös meghozatalát, a közügyek közös kezelését jelenti, illetve azt, hogy az egyén közvetlenül beleszól az őt érintő döntések meghozatalába.


Fuller500.jpg

 
A részvételi elv előtérbe helyezése a legtöbb esetben a fennálló képviseleti rendszer demokrácia-deficitjére, a képviselők korrumpálhatóságára, a politikai eliteknek a pénzügyi-gazdasági elittel való összefonódására, a politikai döntéshozatalnak a pártok rövid távú választási érdekekeit középpontba helyező működésmódjára, illetve az állampolgároknak a valódi beleszólás jogából való kirekesztettségére adott reakció. (…)

 A részvételi demokrácia modelljének számos működő példája létezik, különféle variációkban az önmagukat bázisdemokratikus alapon irányító szerveződésektől az intézményesült formákig. Pataki György a „bölcs laikusok” önkormányzásáról ír és azt állítja, a „szakértők és laikusok” szembeállítása olyan elavult gyakorlat, ami „korántsem veszélytelen társadalmi előítéleten” alapul. A témában talán legtöbbet emlegetett példa a brazíliai Porto Alegre több mint egymilliós városa, amely 1989 óta sikeresen alkalmazza a lakosság által csak közösségi közigazgatásnak nevezett gyakorlatot, melynek központi eleme a részvételi költségvetés technikája…”

 Minderről bővebben itt.

„Technikai szempontból, a digitális technológiának és az internetnek, illetve az ún. e-demokrácia eszközeinek köszönhetően a részvételi demokrácia megvalósítása ma reálisabb, mint valaha.”


Eszközök a valódi beleszóláshoz; közvetlen demokrácia az alaptörvényben,
e-demokrácia - Lenne mit eltanulnunk II.
2015. január 15. 18:00, MÜSZI 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
(Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől)

e-demokracia_557.jpg

 
Csapjunk bele az új évbe!

Tüntetéssel indult, ismeret- és tapasztalat-szerzéssel folytatódik az év.
Az utóbbi idők tüntetései révén az emberek kezdik megtapasztalni a hatalmukat, hogy akár közvetlen módon is beleszólhatnak a politika alakulásába.
Ám ez nem új keletű dolog: számtalan intézményesített gyakorlat létezik már most is a világban, amellyel az állampolgárok közvetlenül beleszólhatnak a politikai döntésekbe.
Hazánkban az alaptörvény módosításával néhány bennünket is érintő változás történt.
Ezúttal elsősorban az internetes és a közvetlen demokratikus alkalmazásokról lesz szó.
Gyere el, ha már ismered ezeket az eszközöket, ha még nem, akkor azért!
Az előadások között beszélgetések!

Program:

Rövid részvételi demokrácia bevezető - 10perc

18:10 - 18:30
Utopiszkíj (Fogler Tibor) a likvid demokráciát megvalósító szoftverről tart előadást - alig várjuk, hogy gyakorlati tapasztalatokat is szerezhessünk a szoftver használatáról - erre bíztatunk benneteket is!

18:30 - 18:50
Meghívtuk Csabai Luciát, aki Izlandon töltött szakmai gyakorlatot a Your Priorities, e-demokrácia szoftvert fejlesztő vállalkozásnál. Mesélni fog tapasztalatairól és megnézzük a Your Pirorities szoftvert.

19:00 - 19:20
dr. Komáromi László
A népszavazásra vonatkozó szabályozás változásai az
Alaptörvényben és az új népszavazási törvényben

19:30 - 20:30
A programot közösségi tervezés workshop zárja.
Mi az a közösségi tervezés? Egy út, ami által nagyobb létszámú csoportok is konszenzusra tudnak jutni a megfelelő technikák, módszerek segítségével.
Voltál már olyan tréningen, ahol közösen raktatok össze valamit, programot, értékeket, tennivalókat?
Ha igen, tudod hogy ez egyszerre kreatív és produktív folyamat, aminek eredménye, hogy kiderül, mi az, amiben egyetértés van a csoport tagjai között.

Az egyetértés gyakorlása nemcsak a közösség, de az egyén számára is hasznos tapasztalatokkal szolgál. Várunk új tapasztalatokat szerezni!
Gyere el, vendégünk vagy teára, pogácsára, hogy összerakjuk a közös minimumunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr47072507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása