A változás szele

2012.10.02. 23:56

Amikor mindkét nagy kereskedelmi csatorna úgy tudósít egy, bár játékosan ironizáló, de ugyanakkor kifejezetten rendszerkritikus akcióról, hogy nem tompítja, nem hallgatja el, sőt inkább közérthető módon hangsúlyozza annak központi üzenetét, akkor bizony joggal mondhatjuk, hogy változóban van valami.
Az Állampolgári Részvétel Hetének záróakkordja gyanánt csoportunk egyes tagjai ezúttal „mezei civil aktivistaként” óriás Jengákkal hajtottak végre akciót a Millenárison rendezett Fenntarthatósági napon. A Jenga játék lényege, hogy a fölállított toronyból hasábokat kihúzva és azokat az építmény tetejére helyezve minél magasabbra kell építkezni az adott számú elemből. Az veszít, akinél a torony összedől. Ez a játék a megfelelő kontextusban remekül szimbolizálja a végtelen gazdasági növekedés paradigmájának véges erőforrásokkal bíró rendszeren belüli fenntarthatatlanságát, így a (még) fennálló gazdasági rendszer modelljének is tekinthető. Tavaly novemberben szerveztünk már eseményt a motívum köré, akkor azonban a sajtó részéről minimális érdeklődés mutatkozott a dolog iránt.
Ironikus, hogy a mostani esetben egy multicég által szervezett rendezvényt „meglovagolva” sikerült ekkora nyilvánosságra szert tenni és a szervezők természetes szövetségeseként megjelenő tömegmédia még csak el sem kendőzte akciónk nem éppen médiakonform, a fogyasztói társadalom szempontjából kellemetlen üzenetét. Bevalljuk, nem ilyen, sokkal inkább kínosan hallgatag fogadtatásra számítottunk, de örülünk, hogy ebben kellett csalódnunk.

jenga400.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodidemokraciatmost.blog.hu/api/trackback/id/tr344817038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása